Translate/Μετάφραση

30 Ιαν 2016

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ- ΒΟΪΟΥ (1941- Άνοιξη 1943)


2. Η ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



Η ιστοριογραφία για την Εθνική Αντίσταση είναι μεγάλη. Γράφτηκαν και γράφονται πολλά. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή Γρεβενών-Βοΐου παραμένει ακόμα άγνωστη στο πανελλήνιο ή μειώνεται ο ρόλος και το μέγεθός της. Κυρίως πολλοί ιστορικοί που ασχολήθηκαν γενικότερα με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, έμειναν προσηλωμένοι σε κομματικές και πολιτικές στρατηγικές στα παρασκήνια της υψηλής πολιτικής και αγνόησαν το βασικό στοιχείο, το λαό της κατοχικής περιόδου. Έλειψε η κοινωνιολογική προσέγγιση. Κινήθηκαν με κατευθυνόμενες τάσεις. Με προσπάθειες επιστημονικοφανών προσεγγίσεων. Κινήθηκαν μέσα στη σφαίρα των παλαιών ερίδων.
            Ο Heinz Richter[1] παρατηρεί ότι η επιφυλακτικότητα Ελλήνων ιστορικών κάνει ν΄ αποσιωπούνται τα πραγματικά περιστατικά, που η αποκάλυψή τους θα ήταν οδυνηρή για το κατεστημένο. Κι όταν αυτά δεν αποσιωπούνται ολότελα, αποκρύβονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να μη μπορούν να επιδράσουν πολιτικά στην κοινή γνώμη. Γι΄ αυτό εδώ μπορεί κανείς να μιλήσει πραγματικά για «συνομωσία της σιωπής». Η «επιφυλακτικότητα» των ειδικών έχει πολλές αιτίες. Η αποκατεστημένη πολιτική ολιγαρχία δεν ήθελε να ερευνηθεί η στάση της την εποχή της δικτατορίας και της κατοχής! Ξένοι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με την ιστορία της εθνικής μας αντίστασης είδαν πιο αντικειμενικά τα πράγματα. Τελευταία γίνονται θετικές προσπάθειες για τη μελέτη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης της Δ. Μακεδονίας.
Από τη δεκαετία του 1980 στην Κοζάνη ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας με τη συλλογή ντοκουμέντων, την έκδοση απομνημονευμάτων, επιστημονικών συνεδρίων, καταγραφή μαρτυριών για τη δεκαετία του ’40 με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τα απομνημονεύματα του αρχηγού της Πίνδου Φωτεινού, του δημοσιογράφου - αγωνιστή Σταύρου Θεοδοσιάδη, του Χείμαρρου, του Υψηλάντη, του Νταϊλιάνη,του Σακαλή και άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ρίχνουν άπλετο φως στα γεγονότα της κατοχής, γελοιοποιούν τις απολογητικές προσπάθειες των μίσθαρνων του δωσιλογισμού, των απόντων από την Εθνική Αντίσταση στην εποχή που αναφερόμαστε.



[1] Heinz Richter, Η ελληνική αντίσταση 1936-1949 τ.τ. 1-2, Εξάντας, 1975, σ. 162-163.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου