22 Ιαν 2016

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ- ΒΟΪΟΥ (1941- Άνοιξη 1943)1. EΙΣΑΓΩΓΗ

   Η Εθνική Αντίσταση στην περιοχή Γρεβενών- Βοΐου αποτελεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Είναι ό,τι πιο άξιο να θυμάται κανείς από την επική δεκαετία του 1940. Η αναδίφηση των γεγονότων και των εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, παρουσιάζουν γεγονότα και εξελίξεις πανελλαδικής σημασίας, γιατί δώσανε καίρια χτυπήματα στον ιταλικό φασισμό.
  Δεν κρύβω και τη συναισθηματική μου ένταση για το αντιστασιακό μεγαλείο του λαού της περιοχής, γιατί κατάγομαι από την περιοχή αυτή και συγκυριακά φέρνω στη μνήμη μου τον «υπέρ πάντων» πατριωτικό πόλεμο του λαού της περιοχής ενάντια στους κατακτητές. Η γενιά μου, όντας τότε παιδιά, ήμασταν τα επικοινωνιακά αγγεία της εποχής, σ΄ ένα σύμπλεγμα αντιστασιακών οργανώσεων που συνέδεε χωριό με χωριό, που είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς αν δεν το έζησε, τόσο περισσότερο σήμερα για τους νέους μας που ζουν σε μια άλλη εποχή με τεράστιες αλλαγές. Η γενιά αυτή λοιπόν ωρίμασε πρόωρα, γεύτηκε το πικρό ψωμί των δύσκολων εκείνων χρόνων, αλλά γεμάτων εθνική περηφάνια, αυταπάρνηση, αλλά και απογοητεύσεις.
  Την Εθνική μας Αντίσταση θα πρέπει να τη βλέπουμε σαν ένα τμήμα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των καταπιεζόμενων λαών για την ανεξαρτησία τους. Με αυτήν την οπτική ερμηνεία μας δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις στενές αντιλήψεις μιας εσωστρέφειας
 Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος που ξέσπασε το 1939, άρχισε μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Από τη μια μεριά ο συνασπισμός Αγγλίας, Γαλλίας, Η.Π.Α. και από το 1941 στον συνασπισμό αυτό προσχώρησε και η Σοβιετική Ένωση. Από την άλλη πλευρά οι χώρες του άξονα ήταν η Γερμανία, Ιταλία και  Ιαπωνία.
  Ο πόλεμος αν και άρχισε μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ήταν από την αρχή του αμυντικός από μέρους των συμμάχων και άδικος, κατακτητικός από μέρους του Άξονα.


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου